Cures del piano


Un piano no millora la seva qualitat amb el temps com és el cas d'un violí. Aquesta creença que un piano per ser antic és millor que un nou és completament infundada. Hi ha pianos centenaris que estaven millor construïts que molts pianos moderns, però generalment el seu estat actual no els fa vàlids per a un ús musical llevat que es realitzi sobre ells una reparació completa.


Col · locació de l'instrument


És convenient col · locar l'instrument contra un mur interior, en una zona allunyada de radiadors o altres fonts de calefacció. El piano no ha d'estar en una zona de corrents d'aire ni tampoc ha de donar la llum del sol directament.

Cal tenir en compte que el mobiliari de la sala influeix en la sonoritat de l'instrument: les cortines, catifes i altres materials absorbents apagaran el so. Per contra amb les parets buides el so serà més brillant.


Temperatura i humitat


El piano, si és de bona qualitat, està dissenyat per suportar i adaptar qualsevol condició d'humitat i temperatura dins d'uns límits normals i raonables per a la comoditat del cos humà. La humitat ideal estarà entre el 50 i el 70% i la temperatura no ha de sobrepassar els 22 graus centígrads. En els dies més secs es pot col · locar un recipient amb aigua a la mateixa habitació que el piano, encara que no ha de col · locar mai al seu interior.

El piano es veu afectat pels canvis bruscos d'humitat i de temperatura i hauran de ser evitats en la mesura del possible.


Neteja


El teclat i el moble poden netejar amb un drap suau humitejat. Per recuperar la brillantor i acabat original del moble hi ha productes com Clavicura o Unicon. El seu tècnic li informarà sobre com aconseguir-los.

L'abandonament de la neteja interior pot afavorir l'aparició de sorolls indesitjats en mecanisme i pedals, així com de l'arna, que pot portar a problemes en atacar a les diverses peces de feltre que té el piano. El seu tècnic li informarà del moment adequat per desmuntar el piano i fer una neteja general.


Transport


El transport de l'instrument no ha de provocar cap deteriorament sempre que ho faci un bon professional i el protegeixi adequadament amb fundes i mantes. El piano vertical es pot desmuntar per afavorir seu transport. El piano de cua s'ha de transportar en posició vertical un cop desmuntades les potes i la lira.


Afinació


El piano suporta una tensió total d'unes 20 tones: uns 90 Kg per cadascuna de les 220-230 cordes quan està correctament afinat al to del diapasó LA 440 Hz Aquesta tensió es va perdent amb el pas del temps i amb l'ús del piano, provocant que aquesta alçada d'afinació baixi. El so deixa de ser rodó i net, i la zona aguda es percep més dèbil i sense brillantor. L'oïda més es va acostumant a l'afinació incorrecta. El piano, per descomptat, deixa de poder ser usat amb altres instruments.

Un piano destinat a concerts i enregistraments s'afina amb moltíssima freqüència, sempre que hagi de ser utilitzat. Un piano domèstic s'ha d'afinar cada 6 mesos o cada any. Un piano nou o recent reparat possiblement requereixi ser afinat dues o tres vegades al llarg del primer any.

Com més s'usa un piano, abans es desafina.

Hi ha una creença generalitzada que un piano es desafinará més si el toquen diferents mans o si ho toquen mans inexpertes. Per descomptat això no és correcte: un piano es desafinará més com més s'usa o quan la col · locació del mateix sigui inadequada.


Harmonització


Amb el pas del temps, els martells s'endureixen i el so del piano perd uniformitat en el timbre. Per corregir aquest problema, el seu tècnic efectuarà diverses correccions al feltre dels martells per uniformitzar el seu so

 

Contacte

 

AYMERICH PIANOS

olzinelles 61

08014 Barcelona

Tel. 93 421 35 50

 aymerich-pianos @ aymerich-pianos.com

Horari

De dilluns a divendres de

10:30 a13:30 i de 17:00 a 20:00

dissabte de 10:30 a 13:30

dilluns mati i dissabte tarda tancat

Noticies